torsdag 21 november 2013

Häxor och deras hemligheter

6933135
Häxor har ju varit populärt inom ungdomslitteraturen ett tag nu, bl.a. har vi ju den fantastiska Engelsforstrilogin och småtråkiga Caster Chronicles (Beautiful Creatures etc.). Från Scott Tracey kommer Witch Eyes-serien om konflikten mellan två mäktiga häxdynastier, (o)möjlig kärlek och förbjuden vänskap.
Jag läste första boken, Witch eyes, i somras, har inte riktgit haft tid att blogga nu under hösten. Men det är ju alltid upplyftande med en ungdomsbok där huvudpersonen inte är ett dugg bekymrad över att han är bög. Hans bekymmer består istället av att försöka att inte sluta som en bricka i ett farligt och uråldrigt spel mellan två stridande fraktioner.

Huvudpersonen heter förresten Branden. Han är uppvuxen hos sin farbror på diverse olika platser runt om i USA. Allt som oftast långt i från tätare bebyggelse. En av huvudanledningarna till detta är att Branden föddes med en mycket sällsynt förmåga, witch eyes. Han kan se världen för vad den verkligen är. Det som varit, är och ska komma. Men förmågan har sitt pris, smärtan det orsakar honom att använda ögonen är enorm och han behöver använda solglasögon dygnet runt, både som skydd mot synerna och för att dölja sina annorlunda ögon.
Efter en ovanligt skrämmande syn där han ser sin farbror utsättas för dödlig fara rymmer Branden till Belle Dam, hemstaden de flydde ifrån när Branden var liten. Det är en gammal stad, uppdelad mellan två häxdynastier ledda av Jason Thorpe och Catherine Lansing. Branden njuter till en början av att kunna gå i en vanlig skola och skaffar sig snabbt vänner och t.o.m. en dejt med den mystiska och lite äldre Trey. Snart inser dock de båda häxfamiljeöverhuvudena vilka förmågor Branden besitter och försöker utnyttja honom för att låsa upp några av Belle Dams mörka hemligheter. Det samtidigt som han måste försöka behärska sina ögon för att förhindra hotet mot sin farbror, ett mörker som också hotar att förtära hela Belle Dam.

Även om karaktärerna kan bli lite stereotypa ibland så blir de inte platta. Men med det menar jag inte att gay-karaktärerna är fjolliga eller kvinnorna undergivna och veka eller nått sånt. Snarare att tjejen som leder skoltidningen naturligtvis är lite av en hacker och Louise Lane typ och att killen Branden faller för är mystisk och gåtfull osv. Men de har alla olika sidor och de känns mänskliga (förutom de som faktiskt inte är människor ;) ). Det är ju också första delen i en trilogi så fler av sidospåren i boken för inte någon lösning (bl.a. relationen med Trey!!!), jag hoppas allt sömlöst hinner knyts ihop innan sista bokens slut.När jag köpte Witch eyes så snubblade jag också över Homecoming (finns bara som e-bok tror jag). En prequel till första boken (och kanske hela trilogin). En novell om händelser det kort refereras till i första boken när Branden smiter iväg till ett stort homecoming event medans han ännu bor i Montana. Situationen blir snabbt hotfull och för att underlätta kastar en en liten besvärjelse. Det går bara lite fel och han måste snart fly för allt vad tygen håller när ALLA närvarande går från att avsky honom till att istället vilja ha honom, röra vid honom, äga honom... En spännande upptakt till böckerna, även om den inte ger någon egentligt större insyn i Branden och hans värld annat än bakgrunden till någon enstaka referens.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Skulle du vara intresserad av att ta dig ett titt på mitt fantasyprojekt och eventuellt dela det vidare?
    https://www.indiegogo.com/projects/a-homoerotic-fantasy-book-project

    SvaraRadera