tisdag 28 maj 2013

En sorglustig livsberättelse

John Irving är en väl etablerad författare som debuterade med Släpp björnarna loss i slutet på 60-talet (översattes först på 80-talet), men det var inte förrän 10 år senare som hans stora genombrott kom med boken Garp och hans värld. Sedan dess har det hunnit bli några böcker, bl.a. Hotell New Hampshire, Ciderhusreglerna och nu senast I en människa. En roman om "åtrå, hemligheter och sexuell identitet, kryddad med kärlek, Shakespeare och crossdressing".

Läs Irvings personliga introduktion till boken.


Berättare är Billy Abbott, vars tragikomiska liv vi får följa från ett förtryckt 50-tal till nutid, via det frigjorda 70-talet och 80-talets aidsepedemi. En del av vår nutidshistoria skildrad ur en enskild individs perspektiv, ett sekel av krig, depression, politisk revolution och sexuell frigörelse.

Billys växer upp utan sin biologiska pappa. Han kan faktiskt inte ens komma ihåg sin pappa. När berättelsen börjar är han 13 år gammal och lever tillsammans med sin ensamstående mor och hennes föräldrar i den lilla staden First Sister, Vermont. Hans mor arbetar som lärare på stadens halvfina internatskola, Favorite river, en klassisk amerikansk pojkskola. Mormor är en självupptagen och bortskämd företagarhustru och morfar äger stadens sågverk och använder sin fritid till jakt och att spelar kvinnoroller på stadens teater.
Teatern är det som de alla har gemensamt. Billys mor är den ständiga sufflösen medans hennes syster och far slåss om kvinnorollerna i varje uppsättning. Regissör är Billys morfars affärsokmpanjon, en kufisk norrman som lever för Ibsen.
När Billys mamma blir ihop med den nya engelskläraren, Rickard, introduceras ytterligare en stor dramatiker i Billys liv, Shakespear. Det är också Rickard som tar med honom till stadens lilla bibliotek för första gången, på så sätt är också grunden till Billys allt mer växande litteraturintresse lagd.

I takt med att berättelsen fortskrider börjar också Billys sexualitet blomma. Han inser att han tänder på skolans hetaste brottare, inleder en relation med sin bästa väninna Elaine, förälskar sig i Rickard (ja, sin mammas pojkvän) och har sexdrömmar om Elaines mamma. Men den första kärleken är bibliotekarien Ms. Frost. En mystisk kvinna som tycks avskydd av hela First Sister, och den kvinna som på riktigt guidar in honom i böckernas värld.
Det är en kärlek som ska komma att prägla resten av hans liv. Ms. Frost föddes som Al och var tidigare en av de mest lovande brottare Favorite river någonsin haft. Transor av olika slag kommer så att kanta Billys väg genom livet, från uppväxten med sin kvinnogestaltande morfar och Ms. Frost till att eftersträva MTF transexuella pre-op personer som partners.
   Tillbaka i staterna efter studier i Europa lever han under det glada 70-talet ut sexdrömmarna: att ha precis så mycket sex han vill - med vem han vill. Men så kommer aids. Irvnings beskrivning av aidsepedemin kan närmast liknas vid Gardells Torka aldrig tårar utan handskar, men mer koncentrerad och inte fullt lika berörande och djupdykande.
Genom boken talar han även om den ständiga kampen han får ta med omvärdlen pga sin bisexuallitet, ändå är det förvånandsvärt lite av de svårigheterna vi får se. Snarast tycker jag han har ett fantastiskt stöd i en stor del av de människor han har runt omkring sig. Å andra sidan så är det Billys perspektiv på historien, det är hans minne vi går igenom, inte linjärt, utan så som minnen oftast fungerar - fram och tillbaka med glapp och håll.

Det är ett svart humoristisk livsöde vi får ta del av, om än fiktivt, med en uppsjö av märkliga och härligt queera karaktärer. Samtidigt är det en berättelse som framhåller litteraturens vikt och några viktiga författare det refereras till är Brontë, Dickens, Baldwin och Flaubert (och naturligtvis tidigare nämnda Shakespeare och Ibsen).
Irving har en uppenbar förkärlek för det bisarra. Att fokusera på världens dårskap på ett sätt som visar verkligheten för vad den är - absourd. Men en central fråga i boken är dock sexualitet. Vad innebär den? Hur definierar vi oss utifrån den? Mycket kommer att handla om de lagar och normer vår omvärld tvingar på de som förälskar sig i "fel" person. En vacker lovsång till toleransen med budskapet att acceptera dig själv som den du är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar