lördag 14 januari 2012

Uppkäftigt och tänkvärt

Läste en sån söt (?) liten berättelse i helgen. Det var en kollega som tipsade mig efter att jag skrev om Husfrid, en av hennes favoritserier. Boken i fråga är Tiitu Takalos seriealbum I ringen, om 16-åriga boxningstjejen Julia. Hon är, enligt sig själv, en väldigt mogen ung kvinna. Hon har druckit alkohol, rökt och haft sex, till och med prövat att tända på, så hon kan inte förstå varför hennes mamma oroar sig för henne. Typisk schablonbild av en tonåring i uppror mot föräldrarna? Jo visst, men en som är nog sann för att alltid funka.
Julia har en pojkvän, Eetu, som väldigt klyschigt bara tänker på sex, läser porrtidningar och är homofob. Efter att hon träffat den jämnåriga Alex på träningen så börjar hon göra motstånd mot Eetus närmanden. Hos Alex finner hon det som Eetu inte kan erbjuda, vänskap, omtanke, kärlek. Samtidigt kan hon inte tänka sig att hon skulle vara lesbisk. Det är först när ryktena börjar gå, då Eetu lämnar henne och Alex gett upp som hon på allvar börjar fundera över vem hon är.

Man når inte riktigt något djup på karaktärerna, särskilt inte på Eetu. Men samtidigt så, tycker i alla fall jag, är världen ganska svart och vit när man befinner sig i just det skedet av livet då man lämnat barndomen bakom sig men inte är riktigt vuxen än. Gråskalorna infinner sig först senare. Hur klyschig Eetu än är så återspeglar han samtidigt min egen bild av (dom straighta) killarna i klassen från när jag själv var i den åldern. Eller är det jag som är fördomsfull?
Hur som är det en bra bok, originalutgåvan av I ringen nominerades till Sarjakuva Finlandiapriset för bästa seriealbum. Själva formatet med de svartvita bilderna är vad som ger berättelsen det stöd den behöver. Ett format som hade passat perfekt för Isak & Billy som jag skrev om igår, de avskalade seriestripparna är vad som skulle fått den boken intressant.

2 kommentarer:

  1. Du råkar inte ha läst hennes andra bok "slåss som en tjej"? Väl värt att kollas upp!

    SvaraRadera
  2. Nej det har jag inte, den ska jag kolla upp! :)

    SvaraRadera