onsdag 11 augusti 2010

En regnbågsfamilj i bilder

 I ett tidigare in lägg skrev jag om två barnböcker som utmanar könsrollerna, Lill-Zlatan och morbror raring och Kenta och barbisarna. I Anette Lundborgs bilderbok Malins mamma gifter sig med Lisa är dock pojkar pojkar och flickor flickor, men med familjebilden man-man och kvinna-kvinna.
Boken är snäll och söt, utan konflikter. Och det är skönt, då målgruppen kan uppskattas till 0-7 och kanske är barnets första möte med regnbågsfamiljer. Då behöver det inte vara sånt fokus på problem, det räcker utmärkt med en enkel och gullig skildring av kärlek mellan samkönade par.

Malin är fem år och bor tillsammans med sin mamma och hennes flickvän Lisa. Hennes pappa bor inte med dom utan med sin pojkvän Niklas, men gav mamma sina bebisfrön för att få Malin.
Efter mamma och Lisas bröllop får Malin den spännande nyheten att hon ska bli storasyster, för Niklas gett sina bebisfrön till Lisa så att dom också får bli föräldrar.

Texten är vardaglig och humoristisk, och historien skildras lika mycket i Mimmi Tollerup-Grkovics livfulla illustrationer. Den ger en lätt och pedagogisk beskrivning av en regnbågsfamilj och hur barn kan bli till i en homosexuell relation. Lundborg beskriver själv bakgrunden till boken på SvB och den kan med behållning användas som utgångspunkt för samtal med barn om olika familjekonstellationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar