onsdag 9 juni 2010

En oändlig natt...

När jag satt på t-banan hem efter AC/DC konserten förra torsdagen kom jag att tänka på Nick och Norah. Nick och Norah är huvudkaraktärerna i en underbar ungdoms- roman från 2009, Nick & Norahs infinite playlist (Nick & Norahs oändliga låtlista på svenska). Ett sammarbete mellan Rachel Chon och David Levithan, författaren till Ibland bara måste man som jag tidigare skrivit om. Den här är bättre, inte lika sockersöt och gosig. För medan Ibland bara måste man var en glad och trevlig kärlekshistoria är denna en lite mer tilltrasslad och historia med otrevliga ex, queerpunk och misslyckade sex försök i hotellstädskrubbar.
Författarna beskriver en karaktär vardera och Nick och Norah ger sina tolkningar av händelserna i varannat kapitel.
Boken är också filmad, men jag har hittills skytt filmen då jag fått för mig att man valt bort det faktum att ungdomarna i boken är mer åt det alternativa hållet och musiken som genomsyrar historien många gånger är punk.

 Nick är basist och den enda straighta medlemmen i queercorebandet som, för tillfället, heter The Fuck Offs. Bandets sångare Dev hittar på nya namn hela tiden och de har redan avverkat namn som Porn Yesterday, The Black Handkerchiefs och The Vengeful Hairdressers.
Han har nyss dumpats av sitt ex Tris. Under en spelning får han syn på henne med en annan kille, och när hon kommer fram för att säga hej efteråt får han panik och vänder sig till tjejen intil och säger: ”Jag fattar att det här kommer att låta konstigt, men skulle du ha någonting emot att vara min flickvän de närmaste fem minuterna?”

Norah är redan konstaterat att basisten i The Fuck Offs inte är gay, en NoMo (Not Homo). Att han helt plötsligt be henne att låtsas vara hans flickvän i fem minuter var oväntat och hennes första instinkt är att skrika FUCK NO!
Så ser hon Tris, helvete! Hon orkar inte med henne nu, hur fick hon reda på att de, Norah och Caroline, var här ikväll? Hon lägger armen kring
Nicks nacke och kysser honom, hoppas inte Tris har sett henne...

Båda har fått sina hjärtan krossade och dras med i en känslomässig berg- och dalbana under en lång och oförglömlig natt på nedre Manhattans ruffiga musikklubbar. Musik, sårade känslor och kärlek, kärlek, kärlek avlöser varandra i ett intensivt tempo och man önskar att dagen aldrig ska gry.


"För det är ett sådant jäkla driv i boken. Och från första sidan kopplar författarna taget om läsarens hjärta, så att det verkligen pirrar."
-Bokhora

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar